23. Mistrovství světa v šachu hráčů a hráček s tělesným postižením (IPCA)

V sobotu dne 27. 7. 2024 bylo v arménském Gyumri v Černé pevnosti ukončeno 23. Mistrovství světa v šachu hráčů s tělesným postižením (IPCA). Šampionátu se zúčastnilo celkem 52 hráčů a hráček ze 14 zemí. Český tým byl ubytován v hotelu Gyumri, což bylo cca 15 minut autem do Černé pevnosti.

Českou republiku reprezentovali zkušený Vít Václav Valenta a teprve patnáctiletý Jakub Vaněk, kteří startovali z 10. respektive 23. pozice dle bodů Elo. Hrálo se švýcarským systémem na 9 kol.

Ředitelem turnaje byl arménský šachový velmistr Smbat Lputian, hlavní rozhodčí byl Vahagn Khachatryan, mezinárodní rozhodčí FIDE a zástupce hlavního rozhodčího byl taktéž mezinárodní rozhodčí Anandh Babu VL.

Vít Václav Valenta 4x vyhrál, 3x remizoval a 2x prohrál a ziskem 5,5 bodů se umístil na 14. místě. Vít ohodnotil především pořadatele šampionátu „Šachové MS IPCA v Arménii bylo uspořádáno na vynikající úrovni, pro organizátory jednoznačně pochvala.“

Jakub Vaněk vyhrál 3x, remizoval 2x a prohrál 4x, což znamenalo 4 body a 32. místo a 7. místo mezi juniory. „V průběhu devíti kol jsem měl poměrně náročný los, ale byl to skvěle zorganizovaný turnaj s výbornou atmosférou a krásným hracím prostředím Černé pevnosti. Snad jediná věc, která by se dala vylepšit byla doprava mezi pevností a hotely. Také jsem poznal mnoho nových lidí z celého světa, se kterými jsme v mezičase hráli stolní tenis. Doufal jsem sice v trochu lepší výsledek, ale zase si odvážím spoustu zkušeností a zážitků, které, doufám, zúročím na dalších šachových akcích“ zhodnotil Kuba šampionát.

Vítězem se stal Ayapov Alimzhan (FIDE) se 6 body, na druhém místě se umístil Severino Sander z Filipín s 6,5 body a bronzovou příčku vybojoval domácí hráč Sargis Sargissyan taktéž se 6,5 body. 

Kompletní výsledky naleznete zde:

https://chess-results.com/tnr932429.aspx?lan=5&art=4&turdet=YES&flag=30

Součástí šampionátu byl také turnaj v bleskovém šachu, který se hrál na 7 kol a hrálo 44 startujících. V tomto turnaji se Vít Václav Valenta umístil na 15. místě a Jakub Vaněk na 35. místě.

V rámci odreagování se v hotelu Gyumri hrál stolní tenis a Kuba, též reprezentant v plavání, doplnil pobyt ještě o plavecké tréninky v nedalekém městském bazénu. Arménská přívětivost a pohostinnost přispěly k velmi pozitivním dojmům, které si všichni ze šampionátu odváží. 

Děkujeme „Šnorhakalut’zun“ za reprezentaci!